TAKTILNA IZLOŽBA “MOLIMO VAS, DODIRNITE”

Subota, 20.05.2017. u 12h

Historijski muzej BiH, Zmaja od Bosne 5


Udruženje Nova Akropola i Historijski muzej BiH pripremili su za Međunarodni dan/noć muzeja taktilnu izložbu za slijepe i slabovidne osobe „Molimo vas, dodirnite“.

Izložba obuhvaća umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i Bosne i Hercegovine.

Izložba je posebno priređena i prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Posjetioci će putem dodira i mašte imati priliku da dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti.

Izložbu sačinjava 47 eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, Egipta, Srednjeg i Dalekog Istoka, predkolumbovske Amerike i italijanske renesanse, te 25 eksponata iz kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima oštampani na Brajevom pismu i uvećanom crnom tisku.

Prilikom razgledanja izložbe 20. maja posjetiocima će potrebnu pomoć i detaljnija objašnjenja o eksponatima pružati dežurni volonteri Nove Akropole u vremenu od 12:00 do 17:00 sati. Također, taj dan osiguran je ispred Muzeja tim volontera Nove Akropole za vodstvo i pomoć posjetiocima pri ulasku i izlasku iz zgrade u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati.

Izložba će ostati postavljena u Historijskom muzeju BiH od ponedjeljka 22.05. do subote 27.05., od 9:00 do 16:30 sati. Vodstvo kroz izložbu pružat će zaposlenici Muzeja.

Autori izložbe su Emir Mujić, Milijana Lagumdžija, Ensar Hodžić i Slaviša Drašković.

Replike su izrađene u likovnom ateljeu Nove Akropole.  

 

Dobro došli!