Autor najpoznatije slike na svijetu, izumitelj padobrana i ronilačkog odijela, tvorac više od sto hiljada crteža – zapravo slikar, kipar, inžinjer, arhitekt, istraživač, naučnik, filozof – sve to je Leonardo da Vinci (1452.-1519.).

Čovječanstvu je ostavio Mona Lisu, Posljednju večeru, Vitruvijevog čovjeka; brojne dnevnike ispunjene skicama slika i statua, nacrtima građevina i naprava. Iza njega su ostale anatomske studije, zemljopisne karte i planovi gradova, radovi o rastu biljaka, letu ptica, prirodi vode… U njegovim bilješkama (pisanim s desna na lijevo, u zrcalnom rukopisu) naći ćemo filozofska razmišljanja o svijetu i čovjeku, aforizme i zagonetke. 

Pozivamo vas da istražite sa nama život i djelo Leonarda da Vincija, na događaju koji pod pokroviteljstvom Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-m, organizuje Nova Akropola u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Program:
– Pozdravna riječ 
– Projekcija djela Leonarda da Vincija
– Predavanje „Leonardo da Vinci – renesansni čovjek za 21. vijek“ održat će Emir Mujić, predavač pri Međunarodnoj školi filozofije Nova Akropola.

Četvrtak, 21.11. u 18:00, Dječija kuća, Grbavička bb
Ulaz je slobodan. 
Info: nova.akropola@bih.net.ba / inbox / 061/345-995
.
„Leonardo da Vinci oličenje je renesansnog ideala UNIVERZALNOG ČOVJEKA.
Univerzalni čovjek je onaj ko je usmjeren sveobuhvatnom usavršavanju vlastitih duhovnih, umnih, osjećajnih i fizičkih snaga. On je istovremeno misaon, strastven, kreativan i aktivan. On traga za harmonijom sebe i prirode, mikrokozmosa i makrokozmosa.
Zbog toga se renesansni čovjek ne može opisati samo jednom sposobnošću, jer se on nastojao izraziti u raznim umijećima, obuhvatiti mnoga znanja, dosegnuti univerzalnu mudrost.
Može se učiniti da je Leonardo da Vinci rođen baš u pravo vrijeme i na pravom mjestu, gdje je sve već bilo spremno da dočeka velikane, ali zapravo je obrnuto. On i njemu slični su stvorili renesansu, jer su unijeli sve svoje snage u ostvarenje ideala koji su ih vodili. Njihov način ostvarenja ideala univerzalnog čovjeka danas zovemo RENESANSNI ČOVJEK.“
Naučimo zajedno od Leonarda kako biti renesansni i univerzalni čovjek u 21. vijeku.