Predavanje: Mit o Heraklu i 12 životnih zadataka

Srijeda 20.02.2019. u 19h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II

Sve prepreke, sva iskušenja, svi zadaci koji se postavljaju pred heroja Herakla, kao i sve pobjede, simbolička su slika onoga što treba ostvariti svaki čovjek da bi upoznao i ostvario samoga sebe.

Heraklo (ili Herkules) je najslavniji heroj antičkog svijeta. Mit priča da je po nalogu bogova morao za mikenskog kralja izvršiti 12 teških zadataka: pobijediti nemejskoga lava, smaknuti zmijoliku Hidru, uloviti erimantskoga vepra, uhvatiti brzonogu kerinejsku košutu, rastjerati čudovišne stimfalske ptice, očistiti ogromne Augijeve štale, dovesti kretskoga bika, uhvatiti Diomedove konje, pribaviti pojas amazonske kraljice, oteti divu Gerionu stada goveda i, na kraju, izvući iz Podzemnog svijeta psa Kerbera i donijeti zlatne jabuke iz vrta Hesperida. Osim toga, učestvovao je u pohodu Argonauta, oslobodio je Prometeja i izveo mnogo drugih pothvata.

Iza fantastičnih avantura i junačkih podviga skriva se nešto mnogo dublje. Mit o Heraklu govori o duhovnom odrastanju čovjeka. Pokazuje kako se čovjek-Heraklo mijenja, postaje bolji, uči kada koristiti snagu, a kada um, kada biti ustrajan, a kada potražiti pomoć… kako bi jednom postao „zaštitnik od svakog zla“ i stvaraoc djela na korist drugima.

Ovo predavanje je četvrto u nizu iz ciklusa „Mitologija i filozofija“.
Pridružite nam se dok istražujemo kako je ovaj heroj i danas relevantan za naš život.

Ulaz slobodan.
Info: 061 345 995, nova.akropola@bih.net.ba