PREDAVANJE:  DON KIHOT ‘Ja znam kakav čovjek želim da budem’

Povodom obilježavanja 400 godina od smrti Miguela de Cervantesa

Četvrtak, 22.09.2016. u 19h, Zmaja od Bosne 6

 

Za sve idealiste

Miguel de Cervantes Saavedra stvorio je svoje remek-djelo “Bistri vitez Don Kihot od Manče” početkom 17. stoljeća.

Priča je to o plemiću zanesenom čitanjem viteških romana, koji jednoga dana, na čuđenje ljudi i očaj rodbine, i sam odluči postati lutajući vitez s namjerom „da brani sirote, zatire nepravde  i u junačkim pustolovinama stječe ime i slavu“. Prostodušni Sančo Pansa, privučen Don Kihotovom plemenitošću, postaje njegov štitonoša i tako njih dvojica zajedno prolaze kroz nebrojene pustolovine…

Ludost Don Kihota je očita: napušta udobnost i sigurnost, potpuno se posvećuje idealu radi kojeg je spreman podnijeti sve moguće oskudice, ludo je hrabar, ludo voli svoju imaginarnu Dulsineju, ali i svog jedinog pravog prijatelja i pomoćnika Sanča.

A to nije sve.

On živi radi uništenja zla, radi suprostavljanja nasilnicima i tlačiteljima i pomaganja onima u nevolji. „Don Kihot zna u čemu se sastoji njegovo djelo, zašto živi na svijetu, a to je – najvažnije znanje.“

Ista pitanja su pred nama: Za šta živim? Da li je život put pun avantura ili jednolična svakodnevica; inspirativni san ili prozaična stvarnost? Šta je stvarnost, a šta privid? Čemu vjerovati i zašto?

Donkihotski stav prema životu – usuditi se ostvarivati plemeniti ideal ili ‘nemogući san’ iako će ga većina smatrati čudakom koji juriša na vjetrenjače – čini se kao vrijedna opcija koja bitno smanjuje mogućnost da čovjek pogleda unatrag na svoj život sa žaljenjem.

Pa neka nam je sa srećom Don Kihoti i Sančo Panse, o nama ovisi puno.

* * *

Prema ispitivanju koje je među piscima iz 54 države proveo norveški Institut Nobel 2002.godine, “Don Kihot” je proglašen najboljim književnim djelom svih vremena.

Na predavanju ćemo se upoznati i sa biografijom slavnog pisca koja je, čini se, podjednako intrigantna kao i pustolovine junaka njegova romana.

Ulaz slobodan.