Mahatma Gandi – moć promjene, prvo predavanje Nove Akropole u Tuzli

U petak, 10. maja, Nova Akropola u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom “Derviš Sušić” Tuzla, obilježila je 150. godišnjicu rođenja Mahatme Gandija. Tim povodom u prostoru Biblioteke održano je predavanje “Mahatma Gandi – moć promjene”. Na kraju predavanja, direktorica Biblioteke Mirna Trifković i voditeljica Nove Akropole Barbara Milošević Mujić su razmijenile poklone te razgovarale o daljnjoj saradnji.

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.” Mahatma Gandi

Od ranih dana kao advokat za ljudska prava u Južnoj Africi, do kasnije uloge osloboditelja Indije, Mahatma Gandi je bio utjecajan lider koji je dao primjer života posvećenog većem dobru.

Predavanje o čovjeku koji je vodio herojsku 30-godišnju borbu “samo” sa snagama nenasilja, hrabrosti i ljubavi i na kraju je doveo Indiju do oslobođenja od britanske vladavine 1947. godine.

U našim sadašnjim okolnostima učenja Gandija, među kojima su ahimsa ili nenasilni otpor, ponovo su važna i pomažu nam da budemo mudro aktivni i da se suprotstavimo nepovoljnim okolnostima sa snagom, ljubavlju i nadom.

Kako je Gandi postao jedan od najvećih političkih i duhovnih lidera koje je svijet ikad imao?
Kako je primljena učenja i znanja pretvorio u mudrost življenja?
Šta bi Gandi činio danas da je na našem mjestu ili kako svako od nas može biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu?