NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Predavanje + literarni caffe:shekspir

ŠEKSPIR - raj i pakao u nama

Utorak, 20.12.2016. u 20h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6

 

Tokom 2016. godine širom svijeta se obilježava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira (William Shakespeare), velikana svjetske književnosti koji je svojim djelom promijenio svijet.

Pozivamo ljubitelje Šekspira i sve zainteresirane na predavanje i literarni caffe - čitanje Šekspira popraćeno renesensnom muzikom i naravno razgovorom.

 

Ono najčudesnije u Šekspirovim likovima je to što ih ne vidimo kao loše, dobre, slabe ili poludjele, već kao ljudska bića, sposobna da učine najuzvišenija, ali i najstrašnija djela, kao i svi mi. Neizbrojive nijanse osjećanja koje otkrivamo u Šekspirovim karakterima, iste su one koje prepoznajemo u nama. Upravo ovo čini Šekspira velikim i besmrtnim: on pogađa srž ljudskog postojanja. Podstiče nas da pogledamo u svoja srca i vidimo svu veličinu čovjeka i sav užas koji je čovjek u stanju da prouzrokuje u svijetu i u sebi. Omogućava nam da shvatimo da, poput njegovih likova, možemo odabrati kakvi ćemo biti, da raj i pakao nisu nešto van našeg života, već da su posljedica naših djela i načina na koji živimo. Raj i pakao su unutar nas, izraženi kroz savjest i vrline nasuprot strastima i prizemnim željama.

Kroz Šekspirove riječi i likove možemo da dotaknemo suštinu borbe koja bijesni u svakom od nas. Svako od nas je heroj i kukavica, plemenit čovjek i zlikovac, mudrac i luđak. Jedino ostaje pitanje: koju ulogu ćemo odabrati da igramo u izvedbi našeg života. Šekspirove reči nas mogu inspirisati da krenemo u ovu unutrašnju potragu i da nikada ne prestanemo postavljati sebi to pitanje.

  

Dobrodošli!

Ulaz je slobodan

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

info-creative-punkt ii

Info-kreativni punkt povodom Dana filozofije


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

pijetao na podlozi

Stećak s motivom pijetla Duša u tijelu je poput kormilara u brodu.

barka

 

Giordano Bruno, O uzroku, počelu i jednom