NOVA AKROPOLA BiH

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Desilo se ...

Arhiva clanaka o predavanjima.Taktilna izložba “Molimo vas, dodirnite”

Subota, 20.05. u 12h

Historijski muzej BiH, Zmaja od Bosne 5


Udruženje Nova Akropola i Historijski muzej BiH pripremili su za Međunarodni dan/noć muzeja taktilnu izložbu za slijepe i slabovidne osobe „Molimo vas, dodirnite“.

fb noc muzeja

Izložba obuhvaća umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i Bosne i Hercegovine.

Izložba je posebno priređena i prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Posjetioci će putem dodira i mašte imati priliku da dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti.

Izložbu sačinjava 47 eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, Egipta, Srednjeg i Dalekog Istoka, predkolumbovske Amerike i italijanske renesanse, te 25 eksponata iz kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima oštampani na Brajevom pismu i uvećanom crnom tisku.

Prilikom razgledanja izložbe 20. maja posjetiocima će potrebnu pomoć i detaljnija objašnjenja o eksponatima pružati dežurni volonteri Nove Akropole u vremenu od 12:00 do 17:00 sati. Također, taj dan osiguran je ispred Muzeja tim volontera Nove Akropole za vodstvo i pomoć posjetiocima pri ulasku i izlasku iz zgrade u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati.

Izložba će ostati postavljena u Historijskom muzeju BiH od ponedjeljka 22.05. do subote 27.05., od 9:00 do 16:30 sati. Vodstvo kroz izložbu pružat će zaposlenici Muzeja.


Autori izložbe su Emir Mujić, Milijana Lagumdžija, Ensar Hodžić i Slaviša Drašković.

Replike su izrađene u likovnom ateljeu Nove Akropole.  

 

Dobro došli!

 

 

 

 

 

 

 

Predavanjeplakat ei mali

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Srijeda, 08.02.2017. u 19h

Nova Akropola – Zmaja od Bosne 6

 

Da li se lako naljutite ili rastužite? Da li vam je teško izreći ono što osjećate? Željeli biste kontrolisati neke emocionalne reakcije?

Zaista, koliko poznajemo vlastite emocije? Svjesni smo kako često mijenjamo raspoloženja: u jednom trenutku smo zadovoljni, a već u sljedećem kao da su nam sve lađe potonule.

Emocije nam mogu stvarati probleme i blokade, ali nas, isto tako, mogu neizmjerno obogaćivati.

Saznajte više o karakteristikama emocionalnog svijeta i o 4 osnovna područja emocionalne inteligencije: emocionalna samosvjesnost, društvena svjesnost, upravljanje sobom i upravljanje odnosima.

 

Ulaz slobodan.

 

Predavanjejedi

Jedi  vitezOVI i put transformacije

Srijeda, 25.01.2017. u 19h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II (kod Mašinske škole)

Ulaz slobodan.


Da li ste poželjeli biti Jedi vitez prvi put kad ste gledali Ratove zvijezda?

Simbolička priča ove svemirske sage, a posebno Jedi vitezovi i njihovo učenje, mnoge privlači neodoljivim magnetizmom.

Zanimljivo je da su Jediji nastali po uzoru na samuraje, shaolin-monahe i srednjovjekovne vitezove, a još zanimljivije da je 'Jedi filozofija' nadahnuta drevnim filozofskim učenjima Istoka i Zapada.

Koje su osobine Jedija? Šta je Sila? Razlika između Svijetle i Tamne strane Sile? Kako ovladati umom? Da li je lako pasti na Tamnu stranu?

Saznajte više o obuci Jedi vitezova i o onome što je bitno za ovladavanje svojim umom i postupcima danas kao što je bilo nekad davno, u veoma dalekoj galaksiji...

 

Predavanje + literarni caffe:shekspir

ŠEKSPIR - raj i pakao u nama

Utorak, 20.12.2016. u 20h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6

 

Tokom 2016. godine širom svijeta se obilježava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira (William Shakespeare), velikana svjetske književnosti koji je svojim djelom promijenio svijet.

Pozivamo ljubitelje Šekspira i sve zainteresirane na predavanje i literarni caffe - čitanje Šekspira popraćeno renesensnom muzikom i naravno razgovorom.

 

Ono najčudesnije u Šekspirovim likovima je to što ih ne vidimo kao loše, dobre, slabe ili poludjele, već kao ljudska bića, sposobna da učine najuzvišenija, ali i najstrašnija djela, kao i svi mi. Neizbrojive nijanse osjećanja koje otkrivamo u Šekspirovim karakterima, iste su one koje prepoznajemo u nama. Upravo ovo čini Šekspira velikim i besmrtnim: on pogađa srž ljudskog postojanja. Podstiče nas da pogledamo u svoja srca i vidimo svu veličinu čovjeka i sav užas koji je čovjek u stanju da prouzrokuje u svijetu i u sebi. Omogućava nam da shvatimo da, poput njegovih likova, možemo odabrati kakvi ćemo biti, da raj i pakao nisu nešto van našeg života, već da su posljedica naših djela i načina na koji živimo. Raj i pakao su unutar nas, izraženi kroz savjest i vrline nasuprot strastima i prizemnim željama.

Kroz Šekspirove riječi i likove možemo da dotaknemo suštinu borbe koja bijesni u svakom od nas. Svako od nas je heroj i kukavica, plemenit čovjek i zlikovac, mudrac i luđak. Jedino ostaje pitanje: koju ulogu ćemo odabrati da igramo u izvedbi našeg života. Šekspirove reči nas mogu inspirisati da krenemo u ovu unutrašnju potragu i da nikada ne prestanemo postavljati sebi to pitanje.

  

Dobrodošli!

Ulaz je slobodan

 

SVJETSKI DAN FILOZOFIJE 2016:

U POTRAZI ZA SREĆOMdan filozofije 2016


Prava moć filozofije ležnjezinoj sposobnosti da poboljša čovjekov život. U povodu UNESCO-ovog Svjetskog dana filozofije i 2400 godina od rođenja Aristotela, pridružite nam se u potrazi za srećom.

Biti sretan nezaustavljiva je težnja svakog čovjeka. Ali, u nastojanju da preživimo teške socijalne i moralne probleme koji nas okružuju i da osiguramo što bolje materijalne uslove života, sve teže nam je uspostaviti vezu sa duhovnim u nama, sa drugim ljudima, sa prirodom, sa svetim... i sve teže je biti sretan.

Šta je to što nas čini stvarno sretnima? Kako postići da trenuci sreće postanu naša trajna svojina?

Kroz sve aktivnosti koje organizujemo istražit ćemo filozofiju kao praktičan alat za vođenje boljeg i smislenijeg života, i potražit ćemo Aristotelove savjete o sreći, posebno iz djela „Nikomahova etika“.


Program aktivnosti


15.11. u 19h, u Novoj Akropoli, Zmaja od Bosne 6/II

FILO-KINO: projekcija filma “IME RUŽE” (Jean-Jacques Annaud, 1986.)


16.11. u 19h, u Novoj Akropoli, Zmaja od Bosne 6/II 
PREDAVANJE: „U POTRAZI ZA SREĆOM”


17.11. u 17h, u Historijskom muzeju BiH, Zmaja od Bosne 5
RADIONICA ZA MLADE: “ETIKA – u potrazi za srećom”
(broj učesnika je ograničen redoslijedom prijave)


18.11. u 19h u Novoj Akropoli, Zmaja od Bosne 6 
PREDAVANJE + FILOZOFSKI CAFFE: “ETIKA ili šta nas Aristotel može naučiti O IZGRADNJI KARAKTERA”


Sve aktivnosti prati 'filozofska instalacija' - Pokupi citat sa filo-štrika i pokreni točak vrlina.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 12

GALERIJA FOTOGRAFIJA

druzenje u domu bjelave

Druženje u domu Bjelave


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

radimlja na podlozi

Stećak iz RadimljeSvi ovi materijali nisu prikupljeni mišljenjem i umovanjem, već je u tome značajnu ulogu igrala intelektualna intuicija, kontemplacija i asketizam. Kogod da je putnik na putu Istine, moj je sudrug i pomoć na ovom putu.

kap

Suhrawardi , Knjiga Istočne teozofije