NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Šta je Nova Akropola


 

Nova Akropola  je kulturna i filozofska organizacija zasnovana na principima volonterstva, koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 2001. godine, sa sjedištem u Sarajevu.

Nova Akropola je članica Međunarodne organizacije Nova Akropola, koja je osnovana 1957. godine i danas postoji u preko 50 zemalja svijeta, okuplja hiljade aktivnih članova volontera i simpatizera koji pripadaju različitim narodima, vjeroispovijestima i kulturnim baštinama, dajući tako primjer međusobnog suživota i razumijevanja.

Danas, kada socijalni, moralni i ekološki problemi uzrokuju teško duševno i materijalno stanje čovjeka, Nova Akropola predlaže ostvarenje ovih načela:

  • Promovisati ideal univerzalnog bratstva, koje se temelji na poštovanju ljudskog dostojanstva, bez obzira na rasne, spolne, kulturne, religijske, socijalne i druge razlike. 
  • Podsticati ljubav prema mudrosti koja, kroz komparativni studij filozofija, religija, nauka i umjetnosti promoviše znanje o svijetu, prirodi i čovjeku.
  • Razvijati najbolje ljudske potencijale, podstičući punu realizaciju pojedinca i integraciju u prirodu i društvo, ne kao promatrača već kao aktivnih sudionika u svijetu koji treba poboljšati.

Ova načela Nova Akropola ostvaruje kroz 3 područja djelovanja: filozofija – kultura – volonterstvo i kroz rad koji je nezavisan od političkih, vjerskih ili finansijskih interesa.

Osnovne aktivnosti koje realizujemo su kursevi praktične filozofije, kulturološka predavanja, seminari na razne teme, umjetničke radionice, te socijalne i ekološke akcije, uz naš moto 'učiti, poboljšati, ujediniti’.

Pozivamo vas da pregledate šta radimo, gdje nas možete posjetiti i kako nam se možete pridružiti.

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Štand na Sajmu knjige u Skenderiji.


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

radimlja na podlozi

Stećak iz RadimljeNigdje na svijetu – štoviše, ni izvan njega, ne da se ništa zamisliti što bi se bez ograničenja moglo smatrati kao dobro, osim dobre volje.

trcanje

Immanuel Kant, Osnova metafizike ćudoređa